Avkoppling och underhållning på kontoret

Många företag satsar idag på olika former av avkoppling på kontoret, som att installera en egen hemmabio, sätta in ett pingisbord eller ha en myshörna med sköna fåtöljer som passar bra för en fikastund med kollegorna. Att inreda kontoret inte enbart för arbete utan också för avkoppling skapar en inkluderande miljö som ser till medarbetarnas behov.

Det är idag enkelt att hitta lediga kontor i Stockholm med hjälp av Workarounds tjänst. Här går det att skapa en bevakning på de områden du är mest intresserad av, som inom tullarna eller andra attraktiva områden. Du kan se gott om bilder från varje kontor för att enklast kunna hitta de lokaler som passar ditt företag bäst både vad gäller arbete och avkoppling.

Aktivitetsbaserat kontor

Att anpassa kontoret till de anställdas behov har visat sig ha många fördelar. Trafikverket har i Göteborg valt att skapa en aktivitetsbaserad kontorsmiljö med sex våningsplan i fyra olika zoner. Här finns en tyst, en lugn, en aktiv och en mellanzon. Vissa av våningsplanen är dessutom reserverade för de personer på kontoret som arbetar med säkerhetsklassade arbetsuppgifter.

En studie har genomförts där medarbetare fått utföra arbetsuppgifter som kräver en hög grad av koncentration. Målet var att se hur deltagarna påverkades av att arbeta i olika zoner. Resultatet visade att prestationen påverkades av vilken zon som arbetarna satt och jobbade i. Med en aktivitetsbaserad miljö går det enkelt att välja det område som passar bäst för uppgiften, och på så vis höja produktiviteten.

Avkoppling på jobbet

Ett annat sätt att höja produktiviteten är att skapa avkopplande miljöer på jobbet där personalen kan hålla afterwork eller samlas för mer avslappnade möten. Med en egen hemmabio på kontoret går det att visa instruktionsfilmer samt ren underhållning som stärker sammanhållningen på kontoret.

När det gäller utformningen av hemmabion på kontoret finns det många kreativa varianter att inspireras av. Vad sägs om en bio byggd för att efterlikna kansler Palpatines eget kontor? Det kan fungera väl exempelvis för ett företag som är verksamt inom filmbranschen, eller som avkoppling på en reklambyrå.

Webbyråer är företag som är kända för att erbjuda mycket avkoppling och underhållning till sina anställda på kontoret. En del tillhandahåller massagestolar, pingisbord och arkadmaskiner som medarbetarna kan använda sig av under mer lugna perioder när arbetsbördan inte är så stor. Att installera en fullmatad spelhörna är också populärt på spelutvecklingsföretag, där det går att förkovra sig i gamla spelkonsoler som Super Nintendo och Commodore 64. Att ha ett genomtänkt kontor med bekväma möbler och matchande färger skapar förstås en attraktiv miljö som kan dra till sig duktiga medarbetare, vilket är en fördel för verksamheten i stort.