Bygg din egen hemmabio

Har du alltid drömt om att ha en egen hemmabio? Då har vi lösningen på ditt problem! Många tror att en hemmabio är något som är väldigt dyrt i inköp och något som bara lämpar sig för den som är väldigt tekniskt lagd, har mycket utrymme eller en tjock plånbok. Så behöver dock inte vara fallet. Du kan, med relativt enkla medel, bygga en hemmabio helt själv.

 

Vi ska inte sticka under stol med att du dock kommer att behöva en del utrymme för att skapa dig en hemmabio, åtminstone ett extra rum. Det kan vara ett rum som i dagsläget bara står, utan någon direkt användning eller varför inte barnens gamla rum (nu när de är vuxna och har flyttat hemifrån). Lite flashiga högtalare på det, en skål med popcorn och du är klar!

Riktigt så enkelt är det dock inte, även om man kanske hade hoppats på det, men det är inget överdrivet stort projekt heller. När det kommer till hemmabiografer så är det tekniken som kommer att ha den största betydelsen. Du behöver se till att du hittar ett par riktigt bra högtalare som inte sprängs för höga ljud och naturligtvis kommer du behöva se till att ha en schysst duk i rätt storlek. Du vill troligtvis ha en så bra biostämning som möjligt och därför måste även sittplatserna vara bekväma och ljusstämningen vara på topp.

Så kommer du igång

Svarta väggar – Många skulle nog få panik av att höra att väggarna i ett biorum bör vara svarta, men det ger faktiskt bäst stämning och effekt. Planerar du att flytta och boka en flyttstädning i Gävle kan det vara bäst att vänta med hemmabion till din nya bostad. Satsa på så mörka väggar som möjligt och glöm inte bort att även måla taket.

Stäng ute ljuset – Svarta väggar är bra, men du kan behöva göra det mörkare än så. Satsa på ett par tjocka och mörka mörkläggningsgardiner som förhindrar solen och solljus från att sippra in. Om du har det riktigt mörkt kommer du att kunna uppleva filmen på ett helt annat sätt.

Skaffa en duk – För att kunna titta på film så behöver du ha en bra duk. Börja med att fundera över vilken storlek det är på duken som du vill ha. Idag finns det dukar i alla möjliga färger och former och även skärmar om det lämpar sig bättre för ditt ändamål.

Bra ljud – Det är mycket viktigt för din bioupplevelse att du har bra ljud. Att ha bra ljud betyder dock inte enbart att du har högklassiga högtalare, utan du behöver även se till att ditt rum är ordentligt ljudisolerat. Det kan du t.ex. göra med hjälp av byggskivor.