Hemmabio – så bygger du din egen

En alldeles egen hemmabio. Taket och väggarna är målade i svart. Framför fönsterna hänger tunga, mörka gardiner och på golvet syns en mörk, men väldigt mjuk, heltäckningsmatta. Låter det som något du önskar ha i ditt eget hem? Då ska du fortsätta läsa. Här kommer du nämligen att hitta enkla och smarta knep på hur du kan skapa din alldeles egen hemmabio.

 

När man pratar med människor som är intresserade av filmer så är en hemmabio nästan alltid högst upp på deras önskelista. För att kunna skapa en bra hemmabio är tekniken väldigt viktig. Man vill t.ex. säkerställa att man har högtalare som är av bra kvalitet och som kan klara av höga ljud utan att sprängas eller börja spraka. Man vill även ha en stor duk och en bra projektor så att känslan bli så verklighetstrogen och optimal som möjligt, samtidigt som man vill ha en skön sittplats (soffa eller stolar) och bra ljussättning. I en hemmabio behöver det kunna gå att mörklägga totalt och därför är det viktigt att man fokuserar på så lite ljusinsläpp som möjligt. Det bästa är om man har ett outnyttjat rum i källaren, där bara små fönstergluggar behöver täckas över. I annat fall kan man använda sig av mörkläggningsgardiner.

 

 

  • Se till att du sätter en budget för hur mycket din hemmabio får kosta.
  • Måla väggar och tak i så mörk färg som möjligt. Om du inte räds speciellt mycket så satsa på färgen svart. Ju mörkare rummet är, desto bättre effekt och upplevelse kommer du att få.
  • Satsa på att även se till så att golvet är så mörkt som möjligt. Du kan antingen välja att måla golvet i en mörk färg eller så väljer du en heltäckningsmatta. Fördelen med heltäckningsmattan är att det ger den riktiga biokänslan. Fördelen med ett målat golv är att det är lättare att rengöra.
  • Använd dig av olika former av biobelysning i ditt annars kolsvarta rum. Biobelysning går att köpa online om du inte kan hitta detta i en fysisk butik.
  • Välj bra högtalare som pallar trycket. Det är inte roligt att titta på film i en grym hemmabio men inte kunna höra ljudet ordentligt. Sanningen är att ljudet faktiskt utgör 50 % av din filmupplevelse.
  • Att titta på film med högt ljud hemma kan vara riktigt trevligt, men kan även störa grannar eller andra boende. Se därför till att ljudisolera rummet som du tänkt använda dig av.