Hemmabions historia

 

Hemmabion har fått ett stort uppsving i vårt århundrande. Medan traditionella biografer alltid har lockat människor till att uppleva film på stor duk är det först sedan millennieskiftet som teknologin har blivit tillräckligt billig för att den ska kunna finnas även i våra hem. Det har gjort att en hel subkultur har utvecklats och numera finns det miljoner människor runt om i världen som anstränger sig för att fixa det där perfekta ljudet eller funderar på vilken projektor som ger bäst upplösning. Men hur började allt egentligen? En tillbakablick på hemmabions historia visar hur snabbt allt har gått.

1200px-Home-theater-tysto2Möjligheten att spela upp film utan att behöva besöka en biograf har förstås funnits under en längre tid. Redan under 1950-talet kom den första tekniken för att kunna spela upp film på sin egen tv. På 1980-talet fick vi det stora slaget mellan Betamax och VHS som gick den senares väg. Då var dock tv-apparaterna mindre till ytan men betydligt otympligare. Dessutom var bilden knappast knivskarp. Det var istället med DVD-spelarnas intåg som hemmabion verkligen kunde utvecklas på allvar. Det gjorde nämligen att bildkvaliteten blev tillräckligt bra för att kunna användas även på större bildskärmar. Därmed fanns det ett incitament att köpa projektor eller tv-apparater med fler tum.

Nästa revolution i hemmabio-världen kom när HD-kvaliteten blev standard. Med ännu högre upplösning kunde vi köpa ännu större skärmar utan att det blev någon märkbar kvalitetsförsämring på stor skärm. Numera går det att köpa Bluray-filmer för en billig peng och spela upp på hemmabiografer. Dessutom har internetuppkopplingarna blivit snabba nog att stödja högupplöst streaming på exempelvis Netflix, vilket ytterligare har bidragit till att fler har sett det som en värdefull investering att köpa en hemmabio.

Ljudet har följt nästan samma snabba utveckling som bildkvaliteten. Tidigare var en stereo något som kostade stora summor pengar och det var inte alltid möjligt att koppla den till tv-ljudet. I början av 2000-talet började teknikföretag marknadsföra paket med komponenter som subwoofers, basar och multipla högtalare. Resultatet blev ett betydligt mer komplext ljud som numera är standard i de flesta hemmabiografer och ett mäktigt ljud tycks vara en ingrediens i varje lyckad filmupplevelse.