Så har bilstereon förändrats

Precis som all annan teknik i samhället har bilstereon förändrats och utvecklats. När vi först började använda bilar fanns det inte något sätt att spela musik i dem överhuvudtaget, så bara det faktum att det idag finns bilstereor är självklart en utveckling. Även efter att bilstereon hade blivit en del av standardutrustningen i nya bilar har den dock fortsatt att förändras i takt med den tekniska utvecklingen.

Ett sätt på vilket ljudsystemen i bilar har förändrats är att de numera kommer som en integrerad lösning i bilen. Tidigare kunde den som ville uppgradera ljudsystemet i sin bil utan större problem helt enkelt plocka bort de delar av högtalarsystemet eller stereon som de inte ville ha, och byta ut dem mot nya. Numera består dock ljudsystemen i bilar av integrerade enheter som alla hänger ihop med varandra, inte bara tekniskt utan även designmässigt. Det gör att man inte kan byta ut bara en eller några av delarna – vill man uppgradera ljudet i sin bil får man byta ut hela ljudsystemet.800px-car_dashboard_with_mex-bt2500_head_unit_and_bct-15_radio_scanner_installed_and_illuminated

Ett annat sätt som bilstereon har förändrats har att göra med vilka media som används för att spela upp musik. Musiken har ju gått från att spelas på kassettband till CD-skivor till mp3-filer till streamad musik, och bilstereon har med tidens gång uppgraderats för att klara av att spela upp alla dessa olika media. Idag är det därför vanligt att en bilstereo både kan spela upp CD-skivor och har ett uttag för USB-minnen, för att man ska kunna spela upp mp3-filer. Det är inte heller ovanligt att man kan koppla upp sin mobil till bilstereon via bluetooth, och på det sättet streama musik i bilen.

Om du ska åka iväg på en lång roadtrip, och inte har en bilstereo av hög kvalitet, känner du sannolikt att du måste förbättra ljudet i din bil inför resan genom att uppgradera din bilstereo. En sådan plötslig kostnad kan dock vara svår att klara av ekonomiskt om man inte har en buffert sparad. Om du tycker att ljudet i bilen är väsentligt för resan kan du lösa problemet genom att ta ett snabblån för att betala för uppgraderingen av stereon. Då gäller det bara att du betalar tillbaka lånet så snart som möjligt, eftersom räntan på sådana lån brukar vara mycket hög.