Så placerar du ditt surroundsystem

Om du har investerat i att skapa en hemmabio ska du inte snåla när det kommer till ljudet, som ju är en minst lika viktig del av upplevelsen som bilden när man går på bio. Att inte snåla betyder dock inte att man ska lägga ner stora pengar på att köpa det dyraste surroundsystemet på marknaden. Man kan komma långt med ett billigare system, om man istället lägger ner tid på att placera högtalarna på rätt sätt, för att få ut mesta möjliga från dem.

Det vanligaste surroundsystemet idag är ett 5.1-system, som består av fem olika högtalare och en subwoofer. Ett av de vanligaste misstagen man gör när man placerar ut högtalare i ett liknande system är att rada upp de tre främre högtalarna på en rak rad. Högtalarna ska alltid vara riktade mot den som lyssnar, vilket oftast betyder att de två sidohögtalarna måste riktas snett framåt. En annan huvudregel att komma ihåg är att högtalarna bör sitta i öronhöjd. I samtliga fall får dock ”reglerna” som beskrivs i denna artikel ses som rekommendationer, då varje rum har olika förutsättningar, och kompromisser nästan alltid måste genomföras för att förena den ideala placeringen med verkligheten.television-30303_960_720

När du placerar mitthögtalaren ska den placeras rakt framför personen som sitter i soffan och lyssnar. Eftersom tv:n eller bioduken ofta befinner sig i öronhöjd kan man i detta fall få placera centerhögtalaren ovanför eller under tv:n. De två andra främre högtalarna ska vid ideala förhållanden placeras 30 grader från centern, med utgångpunkt från personen i soffan, och ska, som nämndes tidigare, vara riktade mot personen. De två bakre högtalarna ska placeras på motsvarande sätt, fast bakom personen.

Sist ut är subwoofern, och i detta fall finns det faktiskt inga regler som säger hur den bör placeras. Istället handlar det om personligt tycke och smak – varifrån vill man att basen ska komma? Vanliga placeringar är nära eller under lyssnaren, eller framför lyssnaren. Subwoofern ska dock inte vara i öronhöjd, utan ska helst stå på golvet.

Om du inte har en hemmabio än, men har blivit inspirerad att bygga en efter att läst artiklarna här på sajten, ska du gå in på Skånska byggvaror. Där kan du enkelt köpa allt material som du behöver för att förverkliga din hemmabioupplevelse.