Se på film under bilresan

Idag blir det allt mer populärt att kunna se på tv samtidigt som man gör annat. Detta har också kommit att bli aktuellt när det gäller bilresor, oavsett om de är korta eller långa. Det finns idag stora möjligheter att kunna se film i bilen. En möjlighet är via bärbara dvd spelare. Då måste man dock tänka på att ta med sig dvd filmer att titta på. Ett mer modernt alternativ är att ladda ner eller streama filmer. Det kan göras via mobil, surfplatta eller dator. Idag finns det både mobila nätverk, mobil uppkoppling samt möjlighet att ha wifi i bilen. Att streama en film behöver alltså inte kosta så mycket. Om det är ett barn som ska titta på filmen finns det möjlighet att ladda ner filmer och starta dem åt barnet. På så sätt hålls det sysselsatt under resan. En nackdel kan vara att många barn blir åksjuka av att titta på film när bilen rör på sig.

Kan det bli möjligt för föraren att titta?

I dagsläget är det inte speciellt lämpligt att föraren av bilen tittar på film under resan. Detta är mestadels tänkt för passagerare. När bilen är parkerad kan föraren självklart passa på att titta på en film eller liknande om det är dags för en paus och en stunds avkoppling från körningen. Med nya regler kommer det dessutom troligen att bli helt förbjudet för en bilförare att hålla i en mobiltelefon under körning. Det kommer troligen också att gälla surfplattor och liknande. Då kommer det att bli mycket svårt för föraren att se film. Dagens teknik går dock snabbt framåt och snart kommer man troligen inte ens att behöva köra bilen själv. Med en ny självkörande bil från Volvo kan det alltså bli fullt möjligt att titta på film samtidigt som man sitter bakom ratten. Eftersom bilen kör sig själv är det svårt att i dagsläget kunna säga hur lagen ska kunna förhindra en så kallad förare från att använda sin mobiltelefon eller liknande. Såklart kan man ju be en medpassagerare hålla telefonen så man ser filmen, eller bara lyssna på ljudet.

Kombinera körning och effektivitet

Om det vore möjligt att se på film eller läsa dokument samtidigt som man körde bil skulle man som förare kunna bli mycket mer effektiv. Som passagerare är detta redan möjligt och det kan därför vara en bra idé att samåka. Då kan man som passagerare passa på att se en nödvändig dokumentär, läsa igenom ett PM, eller rätta en uppgift redan innan man hinner komma hem. På så sätt blir det mycket mer tid över till familjen. Som förare finns det dock möjlighet att till exempel kunna svara på instuderingsfrågor eller liknande muntligt vilket också kan hjälpa till en del. Om pengar finns kan man också anlita en bilpool och söka samåkning där. här kan du söka efter bemanning Stockholm och snabbt se om det finns några lediga tjänster som väntar på att tillsättas. Där kan lämpliga personer att samåka med ofta finnas. Det kan också löna sig att annonsera efter samåkning till exempel i sociala medier.