Välj rätt hemmabiosystem

Ett hemmabiosystem har många komponenter. Duk, mediaspelare och projektor fixar bilden. Förstärkare och högtalare och kanske en DA-omvandlare behövs för ljudupplevelsen. Många väljer att satsa ungefär lika mycket pengar på de olika komponenterna, andra väljer att satsa lite mer på t.ex. högtalare och sedan uppgradera resten av systemet i takt med att man har råd med det. Epson lanserar nya projektorer som är omtalade just nu och det är överhuvudtaget bra att vara väl påläst innan man gör sitt köp. Olika typer av filmer kräver lite olika anläggningar för att komma till sin rätt.

Olika system för olika rum

Vad som är rätt hemmabiosystem för dig beror mycket på hur rummet ser ut och på vad du tycker är en rimlig budget. Handlar det om ett dedikerat biorum eller används det även till annat? I det senare fallet är det förmodligen viktigt med snygga fönster och ett normalt ljusinsläpp. Anläggningen bör då även matcha resten av inredning och inte ta över rummet fullständigt. I ett rum som bara används för att se på bio är det tvärtom bättre med så små fönster som möjligt eller kanske inga fönster alls. Bilden blir nämligen bättre i ett rum som kan mörkläggas ordentligt. Om du gillar att lyssna på vanlig musik genom ditt hemmabiosystem ska du överväga att satsa lite extra på dina två fronthögtalare som kan fungera i en vanlig Hifi-anläggning. Om det är viktigare med extrema ljudeffekter när du ser på film är det istället en bra subbas som du ska investera i.

Ny eller begagnad utrustning?

Ett bra hemmabiosystem hjälper dig att få ut mesta möjliga av film- och tv-upplevelserna som du njuter av i ditt eget hem. Niklas har Sveriges bästa hemmabio och som vanligt när det gäller teknik finns inte direkt något tak när det gäller hur mycket det kan kosta. I regel får man den kvalitet man betalar för. Frågan är hur bra kvalitet man behöver och hur mycket det får kosta. Just nu händer det mycket på bildfronten och utrustning som är “top of the line” idag kan snabbt vara utdaterad. Värdet på en projektor kan, med anledning av detta, halveras på kort tid. Om man är orolig för sin utrustnings andrahandsvärde eller om man vill komma billigare undan kan man satsa på begagnat, när det gäller projektorer och dukar. Tänk dock dock på att många projektorer har delar som behöver bytas ut med jämna mellanrum, något som inte behövs om du köper nytt.

Många vill ha en snygg och diskret anläggning
Duken är viktig för bildkvalitén