DVD-spelarens historia
Även om projektorduken och surroundsystemet är viktiga för att få den bästa bild- och ljudupplevelsen i sin hemmabio, är hela förutsättningen för att systemet ska fungera att man har ett sätt att spela upp sina filmer. Länge var det DVD-spelaren som var den självklara centerpunkten i alla hemmabiografer.
Den första DVD-spelaren skapades i Taiwan av Sony, i samarbete med det amerikanska företaget Pacific Digital Company. Det dröjde dock ända till år 1996 innan DVD-spelaren lanserades på marknaden. Fördröjningen berodde delvis på att filmskapare motsatte sig det nya formatet för att skydda sin copyright, och delvis på att det helt enkelt inte fanns tillräckligt många filmer i DVD-format än för att göra spelarna lönsamma. Till slut släpptes dock de första spelarna i Japan i november 1996, varefter de släpptes i USA i mars 1997.
Den tekniska utvecklingen från 1990-talet och framåt speglas tydligt i prisutvecklingen för DVD-spelare. De första spelarna från år 1996 och 1997 kostade från 1000 dollar och uppåt. Vid slutet av år 2000 hade priset sjunkit till mindre än en tiondel av det priset, då de låg på runt 100 dollar. Ytterligare tre år senare var priset ungefär hälften av det, cirka 50 dollar.
DVD-formatets uppsving i popularitet märktes också på datorernas utveckling, då tillverkare började skapa datorer med möjlighet att läsa DVD-skivor redan i mitten av 1990-talet. Idag har alla datatillverkare åtminstone en datormodell som stöder DVD-uppspelning, även om utvecklingen verkar gå mot att DVD-formatet fasas ut allt mer. Det beror delvis på att både DVD-spelaren och dess efterföljare Blueray-spelaren håller på att konkurreras ut av andra heldigitala format, till exempel i form av streamingtjänster och digitala hyrfilmer. Det går dock fortfarande att köpa DVD-spelare i de flesta elektronikbutiker, och spelarna har inte bara utvecklats till att vara billigare, utan också till att vara betydligt mindre och smidigare än de var när de först lanserades. Innan du köper en DVD-spelare i butik bör du dock leta efter en Fyndiq-rabattkod på nätet. På Fyndiq kan du nämligen köpa elektronik till bra priser, och på så sätt kanske få pengar över som du kan lägga på filmer eller på ditt hemmabiosystem.